Burnout treft een op de vier werkende vrouwen. Schrikbarende cijfers. Veel jonge, ambitieuze vrouwen kampen met een hoge werkdruk en weinig ruimte om tot rust te komen.
Het is een bekend verhaal dat vrouwen die werken en daarnaast een gezin draaiende houden, veel ballen hoog moeten houden en daardoor voortdurend in beweging zijn. Het jongleren tussen de behoeften van de kinderen, werk en het draaiende houden van de gehele thuissituatie, terwijl ze tegelijkertijd probeert om zelf ook nog enige vorm van balans te vinden, put uit.
Helaas is het geen verrassing dat een burn-out de nummer 1 oorzaak is van uitvallen van ambitieuze, hard werkende vrouwen. De druk om te presteren, zowel thuis als op het werk, kan overweldigend zijn. Het gevoel van altijd ‘aan’ te staan en nooit een moment voor jezelf hebben, eist uiteindelijk zijn tol.
De prestatiedruk is hoog
Prestatiedruk, onzekerheden in het leven en sociale druk zijn de belangrijkste bronnen van stress en uiteindelijk een burn-out. Maatschappelijke en financiële onzekerheid spelen ook een belangrijke rol, waarbij vrouwen zich zorgen maken over zaken als inflatie, hoge hypotheeklasten en de druk die het gezin hen oplegt. Het gevolg van deze druk is dat vrouwen in een behoorlijke burn out terecht kunnen komen waarvan de gevolgen over het algemeen niet rooskleurig zijn. De periode van afwezigheid op het werk is enorm en ook in de thuissituatie wordt de druk hoger.
Hoe voorkom je dat je burnout raakt?
Hoe voorkom je dat het zover komt dat je burnout raakt. Er zijn natuurlijk veel verschillende redenen dat vrouwen uiteindelijk burnout raken en er zijn net zoveel manier om er weer uit te komen.
Wat ik zie in mijn praktijk is dat wanneer vrouwen, in een vroeg stadium van zich druk voelen leren om naar zichzelf te gaan luisteren en zich bewust te worden van zichzelf en hun omgeving het enorm kan helpen.
Ten eerste kan het hen helpen om beter om te gaan met prestatiedruk door te leren effectiever te plannen, prioriteiten te stellen en grenzen te stellen. Door het ontwikkelen van zelfbewustzijn en zelfvertrouwen kunnen ze beter omgaan met sociale druk en het gevoel altijd alles goed te moeten doen.
Daarnaast kan persoonlijke ontwikkeling hen helpen om stressmanagementtechnieken aan te leren, zoals mindfulness, ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken, om beter om te gaan met stressvolle situaties.
Het leren omgaan met onzekerheden, door te leren omgaan met verandering, flexibiliteit te ontwikkelen en positieve copingstrategieën kan een kentering teweeg brengen. Kortom, persoonlijke ontwikkeling kan deze groep vrouwen helpen om veerkrachtiger, weerbaarder en gelukkiger te worden in zowel hun werk- als privéleven.
5 tips om een burnout voor te zijn.
Het is belangrijk om te erkennen dat zelfzorg geen luxe is, maar een noodzaak. Als moeder en professional is het cruciaal om voor jezelf te zorgen, zodat je effectief kunt blijven functioneren en niet uitgeput raakt.
Stel Grenzen: Leer om nee te zeggen tegen verzoeken die te veel van je vragen. Wees assertief over je tijd en energie, zowel op het werk als thuis.
Prioriteiten stellen: Focus op de taken die echt belangrijk zijn en laat de rest los. Maak gebruik van een zorgeloos plan om je tijd effectief te beheren.
Zoek steun: Praat met vrienden, familie of een professionele coach over je stress en zorgen. Het delen van je gevoelens kan enorm opluchten en nieuwe perspectieven bieden. Met de Me-Scan kan ik je in 1 uur een enorm eind op weg helpen om te weten te komen waar jouw energielek ligt.
Neem rust: Maak tijd vrij voor ontspanning en zelfzorg. Plan regelmatig momenten in voor activiteiten waar je van geniet en die je energie geven.
Luister naar je lichaam: Let op de signalen van je lichaam en neem rust als dat nodig is. Push jezelf niet tot het uiterste, maar wees vriendelijk voor jezelf.
Het is belangrijk om te onthouden dat het oké is om hulp te vragen en om voor jezelf op te komen. Je gezondheid en welzijn zijn van het grootste belang, en alleen door goed voor jezelf te zorgen kun je het beste van jezelf geven aan je kinderen, je collega’s en aan alles wat je doet.
Klik hier voor meer informatie en ondersteuning.