Logo Bij Anne-Maartje

Mindful moederschap, de weg naar ontspanning in je gezin

Mindful leven als moeder, hoe dan?. Je bent voortdurend bezig met het jongleren van verschillende taken en verantwoordelijkheden. Het is gemakkelijk om jezelf te verliezen in de drukte van het dagelijks leven en het gevoel te hebben dat de tijd voorbij vliegt zonder dat je er erg in hebt. Maar wat als we ons bewust zouden worden van elk moment en echt aanwezig zouden zijn bij onze kinderen? Dit is waar mindful moederschap om de hoek komt kijken.

Mindful moederschap gaat niet alleen over meditatie en yoga (hoewel dit zeker kan helpen), het gaat ook over een bewuste houding ten opzichte van het ouderschap en het dagelijks leven. Het gaat over het in het moment zijn met je kinderen, het observeren van hun gedrag en emoties zonder oordeel, en het koesteren van de kostbare momenten die je met hen deelt.

Een van de sleutels tot mindful moederschap is bewustzijn, zowel naar binnen als naar buiten toe. Dit betekent dat je je bewust bent van je eigen gedachten, gevoelens en reacties, evenals van de behoeften en emoties van je kinderen. Het gaat erom ruimte te creëren voor acceptatie en compassie, zowel voor jezelf als voor anderen.

Hier zijn vijf praktische tips om mindful moederschap in je dagelijks leven te integreren:

  • Ademruimte: Neem gedurende de dag regelmatig korte adempauzes. Sluit je ogen, adem diep in en uit, en breng je aandacht naar het hier en nu. Dit kan zelfs een paar seconden duren, maar het helpt om je te gronden en aanwezig te blijven in het moment.
  • Qualitytime: Reserveer bewust tijd om volledig aanwezig te zijn bij je kinderen, zonder afleiding van telefoons, televisie of andere bezigheden. Dit kan zo simpel zijn als samen een boek lezen, een wandeling maken of samen spelen.
  • Luisteren: Luister actief naar je kinderen en geef ze je onverdeelde aandacht wanneer ze met je praten. Laat hen weten dat je echt luistert door oogcontact te maken, te knikken en te reageren op wat ze zeggen.
  • Geduld oefenen: Ouderschap kan uitdagend zijn en het vergt geduld. Probeer in stressvolle situaties een stap terug te doen, diep adem te halen en te reageren in plaats van te reageren vanuit impulsiviteit.
  • Zelfzorg: Vergeet niet voor jezelf te zorgen. Neem de tijd om te rusten, te ontspannen en jezelf op te laden, zodat je de energie hebt om aanwezig te zijn bij je kinderen.

Door meer mindful te leven, kun je de band met je kinderen verdiepen, stress verminderen en meer vreugde en voldoening vinden in het ouderschap. Dus neem de tijd om in het moment te zijn en te genieten van de kostbare tijd die je met je kinderen hebt. Wil je alles in een online boekje bij elkaar hebben? Bestel hier het Mindful Moeder Boekje.

Deel op FB
Tweet
Email
Print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inspiratiemail

Wil je als eerste een bericht ontvangen als er een nieuw artikel verschijnt? Laat dan hier je gegevens voor me achter.

Laatste berichten